Het BTW systeem

Btw systeem voor aankopen en verkopen

BTW hoe werkt dat?

U bent over de verkoopprijs van uw goederen en diensten btw verschuldigd, maar u mag daarvan de btw aftrekken die u moet betalen over uw inkopen en kosten. In feite betaalt u belasting over het verschil tussen uw verkoopprijs en uw inkoopprijs, oftewel over de waarde die u toevoegt. Daarom heet deze belasting btw: Belasting over Toegevoegde Waarde.

De heffing van btw gaat door de hele productketen: van grondstof via halffabricaat tot en met verkoop aan de consument.

Voorbeeld: btw van grondstof tot consument in drie stappen.

  • Een houthandelaar verkoopt voor € 1.000 (exclusief btw) hout aan een meubelfabrikant en brengt hierover € 190 btw in rekening. De houthandelaar moet de btw voldoen aan de Belastingdienst.
  • De meubelfabrikant maakt een kast en verkoopt die voor € 1.600 (exclusief btw) aan een meubelwinkelier. De meubelfabrikant brengt € 304 btw in rekening en is deze btw verschuldigd aan de Belastingdienst.

Hij trekt daarvan af de btw die hij heeft betaald voor de aankoop van het hout.

Als u goederen inkoopt in het buitenland.

Als u goederen invoert vanuit landen buiten de Europese Unie (EU) bent u btw verschuldigd. Deze btw betaalt u aan de Douane op het moment dat u de goederen invoert. Ook als u goederen koopt van ondernemers in andere EU-landen, bent u btw verschuldigd. U verricht dan zogenoemde ‘intracommunautaire verwervingen’. Deze btw geeft u zelf aan op uw aangiftebiljet. In beide gevallen is de verschuldigde btw doorgaans als voorbelasting aftrekbaar.

Meer informatie over de btw bij het kopen van goederen in het buitenland, vindt u in de brochure btw bij inkoop van goederen in het buitenland.